
Een huwelijk plannen vraagt heel wat werk en elke keer opnieuw moet je keuzes maken: de juiste kledij, feestzaal, decoratie, gastenlijst, etc. Eén heel belangrijke keuze waar je niet te snel mag over gaan is wie jullie huwelijksfotograaf mag zijn. Zo’n huwelijksdag vliegt voorbij en een goede fotograaf zorgt ervoor dat je een mooie tastbare herinnering overhoudt zodat je die dag achteraf nog ettelijke keren opnieuw mag beleven.
Een goed overwogen beslissing maken waar je je goed bij voelt is dus echt wel belangrijk. Maar hoe begin je daar nu aan? Met deze 8 stappen vind je de perfecte match!

1. Ga op onderzoek uit naar welke stijl jullie het mooist vinden
Het eerste om uit te zoeken is welk soort foto’s jullie mooi vinden. Er zijn best wel wat verschillen in de manier van foto’s nemen én in de manier van bewerken. Als je op onderzoek uit gaat en de websites van fotografen gaat bekijken zal je benamingen tegenkomen zoals reportage, lifestyle, artistiek, enzovoort. Wat al die stijlen juist willen zeggen maakt eigenlijk niets uit, het enige dat belangrijk is of je de foto’s mooi vindt of niet.
Blijf vooral dicht bij jezelf, jullie moeten er als koppel uiteindelijk tevreden mee zijn. Begin dus met het bekijken van een aantal websites, vraag eens rond bij familie en vrienden wie hun fotograaf was, of misschien heb je al wel een fotograaf aan het werk gezien op een ander huwelijk.
Eens je een paar websites bekeken hebt zal je snel verschillen beginnen zien en een voorkeur krijgen voor een bepaalde manier van fotograferen.
2. Zoek een vakman met de nodige ervaring

Huwelijksfotografie is echt wel een vak apart. Je moet als fotograaf kunnen omgaan met heel wat verschillende omstandigheden gaande van een donkere kerk, een fotoshoot in de natuur met hard licht, ceremonies waarbij je op afstand moet blijven tot het echte dansfeest ‘s avonds met discolichten en alles erop en eraan. Je hebt als fotograaf maar één kans, je kan de ceremonie niet opnieuw doen of de fotoshoot op een andere dag plannen als ze regen voorspellen. Een ervaren fotograaf weet waar hij gedurende de dag op moet letten, kan perfect om met die verschillende omstandigheden en kan snel inspelen op onverwachte gebeurtenissen.
Als je de foto’s op de website bekijkt, check ook zeker even of alle verschillende stappen van een huwelijk te zien zijn, van het klaarmaken, de ceremonie, de familiefoto’s en fotoshoot tot het avondfeest. Kies dus iemand die voldoende ervaring heeft en met vertrouwen jullie mooiste dag in beeld kan brengen.
3. Bekijk welke werkwijze het beste bij jullie past
Een huwelijk fotografeer je niet door de hele dag mee te volgen en wat foto’s te nemen. De werkwijze van de fotograaf moet bij jullie passen. Houden jullie van spontane en leuke foto’s of gaan jullie liever voor geposeerde beelden? Kies je voor iemand sociaal die de hele groep enthousiast mee krijgt of eerder iemand die van op afstand vastlegt wat er gebeurt.
Ikzelf laat mensen zijn hoe ze zijn, geef kleine, leuke opdrachtjes zodat poses vanzelf komen. Het gevoel en de sfeer van de dag is daarbij belangrijker dan hoe technisch perfect een foto is.
De belangrijkste gebeurtenissen tijdens een huwelijksdag zijn vaak dezelfde. Toch is elke dag een beetje anders en hier moet je als fotograaf op voorbereid zijn. Daarom vind ik een gedetailleerde voorbereiding cruciaal. Daarnaast vind ik het erg belangrijk om het verhaal van jullie dag duidelijk te kunnen vertellen. Hierbij horen uiteraard de foto’s van jullie zelf, maar ook foto’s die locaties goed in beeld brengen en uiteraard mogen de details ook niet ontbreken!

4. Vergelijk wat je krijgt
Toen er nog foto’s genomen werden met analoge rolletjes was dit makkelijk geweest, je kreeg gewoon uitgeprinte foto’s, al dan niet in een album geplakt. Met digitale foto’s durft het al eens sterk verschillen wat je na jullie huwelijk juist krijgt van je fotograaf.
Sommigen leveren standaard een album af, waarna je al dan niet moet bijbetalen om de foto’s ook digitaal te krijgen. Anderen leveren dan weer standaard de foto’s digitaal af en een album laten maken is optioneel.
Het is belangrijk om duidelijkheid te hebben over wat je juist krijgt. Als je de foto’s digitaal krijgt wil jij bijvoorbeeld weten hoeveel foto’s dat ongeveer gaan zijn, zijn er ook foto’s bij in zwart/wit, zijn dat foto’s in de hoogste resolutie of enkel om op sociale media te delen, staat er een logo van de fotograaf op, en dergelijke.
Ikzelf lever de foto’s altijd digitaal aan, in de hoogst mogelijke resolutie en zonder logo, omdat ik het belangrijk vind dat een bruidspaar vrij is om met de foto’s te doen wat ze willen. Maken ze graag zelf een album of laten ze eentje maken, alles kan en daar ben je vrij in. Zo kan je ook een hele tijd na jullie huwelijk zelf beslissen om bijvoorbeeld een grote foto af te laten drukken om in de woonkamer te hangen.

5. Wat is de kostprijs en past dit binnen je budget
Het werk van een fotograaf begint of eindigt niet met het begin en einde van de huwelijksdag. Er moet heel wat voorbereid worden, foto’s moeten achteraf op een back-up opgeslagen worden, je moet ze selecteren, één voor nabewerken, afleveren, etc. Prijzen durven al eens verschillen, net zoals wat je krijgt uit de vorige stap sterk kan verschillen. Op de meeste websites van fotografen zal je al een prijsindicatie zien staan. Dat geeft alvast een idee of die fotograaf binnen jullie budget valt. Kies echter niet blindelings voor de goedkoopste, je kan huwelijksfoto’s niet nog eens opnieuw doen, dus kies iemand die bij jullie past en waar je met een gerust gevoel mee in zee kan.
De vanafprijzen op de websites zijn afhankelijk van hoe lang de fotograaf aanwezig is en wat je achteraf krijgt. Je zal ook zien dat sommige fotografen met vaste pakketten werken, terwijl andere dan weer per uur werken. Ikzelf werk per uur omdat ik flexibiliteit belangrijk vindt en daarom steeds een prijs op maat maak, die helemaal afgestemd is op de planning van jullie huwelijksdag en op jullie wensen.
Zorg er uiteraard voor dat je dezelfde pakketten vergelijkt zoals hoe lang hij aanwezig is, wat met de reiskosten, wat je krijgt, etc. Om die vergelijking op een goede manier te kunnen doen kan je een prijsinschatting vragen maar het is nog beter om ineens verder te gaan naar de volgende stap!

6. Plan een kennismakingsgesprek
Je hebt intussen één of misschien meerdere goede fotografen gevonden die bij jullie passen. Je bent er bijna, oef! Het meeste werk is achter de rug, en toch moet het allerbelangrijkste nog komen. Jullie huwelijksfotograaf zal één van de weinige personen zijn die de hele dag met jullie en je familie meeloopt maar die je toch nog geen jaren kent. Het is dus erg belangrijk dat je een bepaalde klik hebt met elkaar zodat je je helemaal op je gemak voelt en je je spontane zelf kan zijn. Een eerste algemene indruk kan je alvast krijgen op basis van de website en vooral de 'over mij' pagina.
Maak op voorhand een lijstje met vragen op zodat je op alle vragen waar je mee zit zeker een antwoord hebt gekregen. Fotografen met ervaring kunnen jullie ineens helpen met jullie planning op punt te stellen, tips geven rond locaties, etc. Dit is ook het goede moment om ook alle details uit de vorige stappen te bespreken. Je zal zaken willen weten zoals de exacte prijs voor jullie huwelijksdag, wat als de planning uitloopt, wat krijg je exact achteraf, hoe lang moet je op de foto’s wachten, wat is zijn manier van werken gedurende de verschillende activiteiten tijdens jullie dag, etc.
Vraag zeker ook even of de fotograaf het juiste materiaal heeft. Van welk merk die camera is maakt helemaal niet uit. We hebben het al een paar keer vermeld hoe belangrijk het is al fotograaf rekening te houden dat alles van de eerste keer goed moet zijn. Daarom is ook voldoende back-up materiaal belangrijk. Ikzelf gebruik op jullie huwelijksdag 2 tot 3 camera’s om ervoor te zorgen dat we steeds een back-up beschikbaar hebben, alle foto’s worden opgeslagen op twee aparte geheugenkaartjes, de camera’s zijn bestendig tegen regen, we gaan pas slapen als alle foto’s extra in de cloud opgeslagen zijn, enzovoort.
Ben je na dit gesprek helemaal zeker van je keuze, perfect!
De volgende stap 7 mag je als ‘heel leuk maar niet verplicht’ beschouwen!

7. Doe een liefdesshoot
Je zal zien dat sommige fotografen ‘love shoots’ aanbieden voorafgaand aan jullie huwelijk. Dat is een uitgelezen manier om al wat foto’s van jullie beide te krijgen die je bijvoorbeeld kan gebruiken op de uitnodigingen, het misboekje of de bedankingen, of gewoon om in het groot in jullie living te hangen. Het is ook een leuke manier om elkaar al wat beter te leren kennen en te zien hoe de fotograaf aan het werk gaat. Intussen hebben jullie ook al eens samen voor de camera gestaan en ben je ineens al wat comfortabeler bij het idee van een fotoshoot, twee vliegen in één klap.
Helemaal overtuigd? Proficiat!
Weer een belangrijk element afgevinkt, en weer een to do minder!
8. Stem alle praktische details af
Om misverstanden te voorkomen, is het altijd handig om alle besproken details even op papier te zetten. Nadien kunnen jullie met een gerust hart de rest van jullie dag verder uitwerken en organiseren. Het is belangrijk om ongeveer één tot twee weken voor jullie huwelijk even opnieuw af te spreken met jullie fotograaf om alle praktische aspecten en details te overlopen. Misschien is er iets gewijzigd qua planning of locaties. Zo zijn er misschien ook bepaalde foto’s die je zeker wil. Het belangrijkste hier is dat jullie alle belangrijke informatie voor de fotograaf aan hem bezorgen zodat hij helemaal voorbereid is op jullie dag.
Zijn jullie enthousiast over mijn foto’s en aanpak?
Neem vrijblijvend contact met me op om samen jullie huwelijk te bespreken!
Share this story